
Den store guide til priser, muligheder, regler, fordele og ulemper
Går du og overvejer, om det er tid til at skifte den gamle bil ud med en nyere model?
Så har du måske overvejet, om privatleasing af din næste bil er noget for dig, så kom igang her
Leasing af bil har nemlig en hel del fordele, men samtidig er der en del ting, som du skal tænke over og vurdere, inden du kaster dig ud i privatleasing. For at give dig det fulde overblik har vi samlet alt det vigtigste i denne store guide til leasing af bil.
Du kan blandt læse meget om:
- Hvad er privatleasing?
- Hvilke forskellige leasingformer findes der?
- Hvad koster det at lease?
- Hvilke biler er bedst til leasing?
- Hvad er fordele og ulemper ved at lease bil?
- Hvad er lighederne og forskellene mellem Dribe og privatleasing?
God fornøjelse.

Hvad er privatleasing?
Privatleasing kan være en god idé for dig, som har brug for en ny bil, men måske ikke kan se det store lys i at binde en masse penge i en bil, som alligevel hurtigt mister sin værdi.
Når du leaser en bil, er det nemlig ikke dig, men et finansieringsselskab, der køber bilen. Det, du betaler, sikrer dig brugsretten til bilen i en periode, men det er finansieringsselskabet, der ejer bilen.
Samtidig giver privatleasing dig mulighed for at køre i en ny og større bil for et fast beløb om måneden. Så er du fan af forudsigelighed i dine udgifter, så er privatleasing en god løsning for dig.
Hvis du ikke har prøvet at lease bil før, har du måske hørt, at det kan være dyrt at levere bilen tilbage, når du er færdig med den. Ja, faktisk er det en stor bekymring for mange.
Men lad os afmontere den bekymring. Hvis du har vasket og støvsuget bilen, og der i øvrigt ikke er buler eller skader på bilen ved aflevering, så kommer der som udgangspunkt heller ikke en efterregning. Slid, der kommer på bilen som følge af brug, hører under, hvad man kalder “almindelig slitage”. Det er dog klart, at har fordøren fået en ordentlig skramme, skal du naturligvis betale for udbedringen.
Hvor grænsen går mellem almindelig slitage og noget, der giver en efterregning, kommer dog an på din leasingaftale, så den skal du selvfølgelig læse grundigt, inden du skriver under.
Men du skal som udgangspunkt ikke være bekymret for at blive snydt, når det kommer til vurderingen af bilens stand, for typisk er det en uvildig part, der vurderer bilen ved aflevering, og det betyder, at hverken dine eller finansieringsselskabets interesser påvirker vurderingen.
Hvilke forskellige leasingformer findes der?
Nogle af de mest typiske er disse:
- Operationel leasing
- Finansiel leasing
- Splitleasing
- Releasing og genleasing
- Dribe
Og det kan godt være lidt svært at skelne mellem dem. Hvad er forskellen egentlig?
Det første, du bør vide, er, at der i bund og grund kun findes to forskellige former for leasing: Operationel leasing og finansiel leasing.
Hvad er operationel leasing?
Operationel leasing er typisk det, der tales om, når privatleasing nævnes. Ved operationel leasing stiller leasingselskabet en bil til rådighed for dig i en afgrænset periode. Det er altså leasingselskabet, der ejer bilen, og du betaler blot for brugsretten.
Du betaler en førstegangsydelse og derefter en fast månedlig ydelse i hele leasingperioden.
Leasingperioden løber typisk mellem et og tre år, og skifter dine behov, kan du ændre eller opsige kontrakten efter 11 måneder med én måneds opsigelse.
I en operationel leasingaftale indgår også en aftale om et bestemt antal kilometer, du må køre hvert år samt en aftale om, hvad du skal betale ekstra, hvis du kører mere.
Almindelig slitage er en del af aftalen, men kommer der skader på bilen, skal du selv betale for reparationen, når du afleverer bilen igen.
Hvad er finansiel leasing?
Finansiel leasing er kendetegnet ved kun at handle om finansieringen af bilen. Derfor skal du være opmærksom på specielt én ting: Du har selv ansvaret for at finde en køber til bilen, når leasingperioden udløber, og det kan ende med at koste dig penge.
Det gør finansiel leasing til lidt mere “risky business” sammenlignet med operationel leasing, men til gengæld kan du med finansiel leasing selv vælge din bil.
Finansiel leasing går ofte under navnet flexleasing og benyttes typisk til at finansiere en dyrere, brugt bil, ofte fra udlandet.
Hvad er splitleasing?
Hvis du leaser din firmabil, kan du i nogle tilfælde tegne en splitleasingkontrakt. Det betyder kort sagt, at du må benytte din firmabil til at køre privat. Men, for der er et men, hvis under 60 pct. af din kørsel er erhvervskørsel, bliver du beskattet af bilen. Det stiller store krav til dit kørselsregnskab.
Hvad er releasing og genleasing?
Releasing eller genleasing er faktisk operationel leasing bare med brugte biler. Du leaser altså en brugt bil til en billigere førstegangsydelse og månedlig ydelse – netop fordi den er brugt.
Du skal være opmærksom på, at fabriksgarantien typisk er udløbet. Undersøg derfor, hvordan aftalen er skruet sammen i forhold til vedligeholdelse og servicering af bilen i leasingperioden.

Hvad koster det at lease?
Så når du skal finde ud af, hvad det koster at lease en bil, skal du være opmærksom på, hvad der indgår i leasingaftalen og sammenholde det med, hvad der er af ekstraudgifter. På den måde får du det fulde overblik over, hvad det koster at lease en bil.
Den typiske leasingaftale indeholder disse udgifter:
- Førstegangsydelse
- Månedlig ydelse
- Etableringsgebyr
Andre udgifter, du bør være opmærksom på, er:
- Grøn ejerafgift
- Forsikringer
- Vejhjælp
- Over- og underkørte kilometer
- Vinterdæk
Hvad er førstegangsydelse, månedlig ydelse og etableringsgebyr?
Førstegangsydelse, månedlig ydelse og etableringsgebyr har primært til formål at dække leasingselskabets udgifter.
Førstegangsydelsen og den månedlige ydelse skal betale for det værditab, som bilen lider i leasingperioden. Etableringsgebyret går til at dække eventuelle udgifter til dokumenter og registrering af bilen, som ikke er indregnet i førstegangsydelsen.
Dribe er uden førstegangydelse og etableringsgebyr
Hos Dribe kommer du aldrig til at stifte bekendtskab med førstegangsydelse eller etableringsgebyr, og du slipper for at tænke på grøn ejerafgift, forsikringer og vinterdæk, for det hele er indeholdt i det månedlige abonnement.
Det er kun, hvis du har lavet en skade på bilen, som er selvforskyldt, at du modtager en ekstraregning fra Dribe. Og selv der er det billigere for dig. Dribe har nemlig lavet en aftale med mekanikerne, som du ikke kan matche på egen hånd. Som medlem af Dribe giver det dig en fordel, hvis uheldet er ude.
Læs mere om, hvad det koster at lease en bil her.
Hvad er ekstraudgifter forbundet med leasing?
De ekstraudgifter, der er forbundet med at lease en bil, knytter sig til brugen af bilen. Derfor er det dig, der betaler.
Den grønne ejerafgift er almindeligt kendt blandt bilejere. Det er en afgift, du betaler til staten hvert halve år på baggrund af bilens brændstofforbrug.
Det er typisk også dit ansvar at skaffe en bilforsikring, når du leaser. Prisen på den afhænger af din alder, bosted, hvor mange år du har været bilist og en række andre ting.
I nogle tilfælde er vejhjælp inkluderet i leasingaftalen, andre gange skal du selv betale.
Hvis du skal lease bil, skal du lære udtrykkene “overkørte” og “underkørte” kilometer godt at kende. De betyder nemlig meget for prisen på din leasingaftale. Du betaler nemlig for, hvor meget du kører. Hvis du kører mere end det aftale, skal du betale. Hvis du køre mindre, får du i nogle tilfælde penge tilbage.
Vinterdæk skal du også selv sørge for. Og de koster altså noget, også når de skal sættes på og pilles af igen.
Der er en del udgifter at huske, nå man laver regnestykket for sig selv. Derfor kan du med fordel buge Dribes beregner her.
Hvilke biler er bedst til leasing?
Svaret er måske lidt irriterende: Det afhænger nemlig af dine behov.
Hvert år kårer en jury af biljournalister årets bedste biler, og selvom det ikke er specifikt til leasing, er det måske værd at kigge med, hvis du nu kunne komme til at køre i en “vinderbil”.
Top 7 over de bedste biler i 2022:
- Hyundai Ioniq 5
- Polestar 2
- Kia EV6
- Audi Q4 E – tron
- Peugeot 308
- Tesla Model Y
- Mercedes – Benz C – klasse
Top 7 over de bedste biler i 2021:
- Volkswagen ID.3
- SEAT Leon
- Toyota Yaris
- Peugeot 2008
- BMW 4-serie
- Honda-e
- Renault Captur

Hvad er fordele og ulemper ved at lease bil?
Men hvad er fordele og ulemper ved at lease bil?
Når du køber en bil, er det dig, som ejer bilen. Du betaler af egen lomme for service, reparationer, forsikring samt andre udgifter og hænger selv på værditabet af bilen.
Til gengæld er du ikke begrænset af et bestemt kilometertal og kan få nogle af pengene igen, når du sælger bilen videre.
Leasing af bilen giver dig en række fordele, som du ikke har, hvis du køber en bil.
Fordelene ved leasing
- Du slipper for renter og gebyrer i forbindelse med købet af en bil, som er finansieret ved hjælp af et billån.
- Det er finansieringsselskabet, som påtager sig salget og hæfter for eventuelt værditab på bilen, når du afleverer den.
- Du har fuld kontrol og overblik over dine månedlige udgifter til bilen.
- En leasingaftale kan gøre det nemmere at køre i en moderne, mere miljøvenlig og sikker bil.
- Generelt er leasing mere risikofrit og mindre forpligtende end at skulle eje en bil.
Ulemperne ved leasing
- Der gælder ikke de samme regler om forbrugerbeskyttelse ved leasing som ved f.eks. køb.
- Hvis du har svært ved at vurdere dit kørselsmønster, kan det blive dyrt i “overkørte” kilometer.
- Det manglende ejerskab kan give en fornemmelse af at man betaler “penge ud af vinduet,” fordi du betaler mange penge for noget, du ikke kan beholde efter leasingperioden. Her skal du dog huske, at biler hurtigt taber værdi og ofte vil være lige så dyr at have fra ny, som vis man leasede den. Derfor forsvinder pengene stadig “ud af vinduet” selvom du ejer bilen. Du opdager det bare først den dag, man vil sælge bilen (og får et chok over hvor lidt den er værd).
Hvad er lighederne og forskellene mellem Dribe og privatleasing?
Der faktisk en del ligheder mellem et bilabonnement som Dribe og privatleasing. Men så er der også nogle ganske vigtige forskelle.
Du kan læse mere om forskellene ved at eje, lease og Dribe her.
Ligheder mellem :Dribe og privatleasing
- Intet værditab
- Service- og reparationsaftale
Forskelle mellem :Dribe og privatleasing
- Forsikring, glasskadedækning, vejhjælp, grøn ejerafgift, sommer- og vinterdæk er inkluderet med Dribe, ikke inkluderet ved leasing.
- Kilometer om året op til 48.000 km/året med :Dribe, 15.000 til 25.000 km/året ved leasing.
- 30 dages bindingsperiode på bilen med Dribe, et-tre år ved privatleasing.
Selvom der altså er en række forskelle og ligheder mellem Dribe og privatleasing, så adskiller Dribe sig dog ved at have nogle helt klare fordele.
Fordele ved :Dribe
- Bilerne: Bedre mærker og mere udstyr
- Fleksibilitet: Bytte bil ofte og adgang til særlige biltyper
- Convenience: Alt er inkluderet i abonnementet
- Stabilitet: Altid en køreklar bil
- Ingen udbetaling: Nemt og hurtigt at komme i gang
Ulemper ved :Dribe
- Prisen: Den er lidt høj, men det er ok i betragtning af bilernes niveau
Hvilken bilstørrelse har du behov for?
Brug Car Size Guiden til at finde den rette størrelse bil. Og hvis du opdager at den ikke helt passer – så er det godt, du har bil på abonnement, så du bare kan vælge en anden bil fra måned til måned.